Per què calia municipalitzar el Porta a Porta?

— 17 Novembre 21

Aquesta setmana Solsona inicia un canvi profund en el sistema de recollida d’escombraries amb el sistema Porta a Porta. ApS-CUP ho havia demanat insistentment. Per tot el què comporta era necessari implementar-ho. El que no s’ha aconseguit, tal com reclamàvem des de la nostra formació, és la municipalització del servei.

La gestió dels serveis públics és important perquè té implicacions directes en les nostres vides. Per això proposem la municipalització de tots aquells serveis bàsics, per garantir-ne l’accés, la qualitat i la redistribució dels seus guanys enfront al benefici privat.

Per un costat, la gestió municipal ofereix més proximitat en la prestació i evita les discriminacions per raons econòmiques a l’hora de fer ús dels serveis. Recordem que estem parlant de serveis bàsics, serveis que han de ser drets i no mercaderies. Aquesta vocació de servei comunitari també fa que primin criteris de qualitat davant la recerca del guany privat. Així doncs, els serveis que paguem entre totes volem que reverteixin en la millor de les condicions materials de vida de la classe treballadora.

D’altra banda, amb les dades econòmiques de les que disposem, la gestió directa del servei suposaria un estalvi del 15% del cost del servei, en total uns 100.000€/any, que podrien utilitzar-se per millorar de les condicions laborals de les persones treballadores que presten el servei, així com el propi servei.

Per això és necessari el control i la participació popular en la planificació del servei i en la gestió. Cal retrobar en mecanismes per recuperar la propietat, per reapropiar-nos col·lectivament dels recursos que s’han anat cedint al mercat, circumstància imprescindible per avançar en la construcció de sobiranies.

Parlar de la gestió directa dels serveis bàsics és parlar de sobiranies. En un moment en què conceptes com sobirania alimentària, energètica o habitacional estan a l’ordre del dia, hem perdut una oportunitat d’or per recuperar la gestió i la sobirania d’un servei bàsic com la recollida de residus i neteja viària. Pensem-hi.