Els carrers seran sempre de les dones

— 08 Març 18

Durant aquest 8 de març els carrers de Solsona mostren noms de d’escriptores, artistes, científiques, polítiques o activistes de rellevància.

La desigualtat històrica entre els homes i les dones és a cada cantonada. En moltes poblacions, com ara Solsona, aquest fet esdevé literal. Molts dels carrers i de les places de la nostra ciutat porten noms d’escriptors, de pintors o de polítics, però, segons l’Institut Català de les Dones, només nou fan referència a figures femenines. D’aquests nou carrers, set corresponen a personatges religiosos (Mare de Déu, Verge de Fàtima, Santa Llúcia…) i, pel que fa als altres dos, el nom de la dona a qui fan referència ni tan sols no apareix a la placa. Sabíeu, per exemple, que la plaça de la Ribera deu el nom a Josefina Ribera, més coneguda com «la Llucianeta»? D’aquesta manera, la presència de les dones al nomenclàtor solsoní, a part de ser gairebé insignificant, és pràcticament invisible.

Aquest fet és un reflex d’una societat immersa en un sistema patriarcal que durant molts segles ha oprimit la dona i ha relegat o ha infravalorat les seves aportacions. Però durant el 8 de març, places i carrers de Solsona tenen nom de dona. Noms d’escriptores, d’artistes, de científiques, de polítiques o d’activistes de rellevància en els àmbits local, nacional o internacional. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Alternativa per Solsona – CUP i el Grup de Gèneres del Casal Popular la Fura han dut a terme una acció simbòlica que vol evidenciar la desigualtat de gènere que afecta tots els àmbits de les nostres vides i, a la vegada, homenatjar les dones que sovint han estat oblidades.

Així, aquest 8 de març els carrers i les places de Solsona porten els noms de Montserrat Roig, Joana Raspall, Maria Aurèlia Capmany, Matilde Pallarès, Marie Curie, Margarida Xirgu, Francesca Manalt, Maria Callas, Caterina Albert, Anna Gabriel, Frida Kahlo, Angela Davis, Hebe de Bonafini, Malala Yousafzai, La Caputxina, Elisabeth Eidenbenz, Mercè Rodoreda, Ada Lovelace, Francesca Bonnemaison, Clara Campoamor, Emmy Noether, Henrietta Swan Leavitt, Maria Teresa Toral Peñaranda, Anaïs Nin, Maya Angelou, Meritxell Serret i Clara Ponsatí.