El Ple retira una declaració contra la repressió per falta de consens

— 27 Març 18

Tant Alternativa per Solsona-CUP com PDeCAT van considerar que el text que es votava era una rebaixa de l’original.

La CUP va mostrar la seva voluntat de votar en contra d’aprovar la declaració institucional de l’Ajuntament davant la repressió que està patint el poble català. La formació al·lega que està d’acord amb el fons del text, però destaca que també cal ser clars i contundents amb les formes.

El text que l’equip de Govern va portar al Ple era una versió del manifest de l’AMI i l’ACM que es va llegir el passat divendres a diferents poblacions de Catalunya, entre elles Solsona. El regidor d’ApS-CUP, Oscar Garcia, explica que s’havien eliminat les referències al “govern de Mariano Rajoy i el bloc del 155” com a responsables de la repressió. Tampoc es mencionaven el “mandat de l’1 d’octubre” o “les eleccions imposades del 21 de desembre“. Garcia considera que el to està rebaixat i desapareixen les parts on es parla d'”inquisidors i botxins” o d'”una causa general contra l’independentisme, una autèntica cacera de bruixes, feroç i salvatge, sense mesura.” Finalment, en el text proposat pel govern no es llisten els noms dels presos polítics “Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez“, i els exiliats “Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez“.

A part, la CUP demanava afegir en els acords que l’Ajuntament de Solsona es comprometés a defensar la república sorgida del referèndum de l’1 d’octubre i es solidaritzés amb els presos i els seus familiars.

L’Alcalde va explicar que la declaració era la mateixa que s’havia aprovat a Cardona i que fins el dia del Ple no tenia constància de l’original. David Rodríguez va defensar el text dient que tots els grups estaven d’acord amb el text, independentment de la versió, i que els acords eren els mateixos. A més, va assenyalar que era una proposta consensuada amb la regidora del PSC i permetia aprovar la declaració per unanimitat.

Tant CUP com PDeCAT van lamentar que es prioritzés un acord amb els socialistes que amb les forces independentistes. A més, van retreure a l’Alcalde que la moció hagués entrat al Ple de manera extraordinària uns minuts abans de començar, quan en una reunió anterior s’havia acordat que no es votaria la declaració per falta de consens. Al final, el text es va retirar amb la intenció de buscar una proposta que satisfaci a totes les formacions de cara al pròxim ple.

Text de la declaració (en groc les parts eliminades) – PDF