D’honors i homenatges per la Festa Major

— 05 Setembre 17

ApS-CUP valora negativament l’homenatge a Ramon Llumà durant la Festa Major, així com la presència del bisbe en els actes populars.

Un homenatge acrític a Ramon Llumà

Aquesta Festa Major té per leitmotiv l’homenatge a Ramon Llumà que l’Ajuntament organitza a través de diferents actes que tindran lloc durant aquests dies. Des d’Alternativa per Solsona-CUP (ApS-CUP) ens preocupa seriosament el tribut desproporcionat que es durà a terme per honorar aquesta figura política. Som conscients que la seva emprempta al capdavant de l’Ajuntament i la gestió política de la Convergència i Unió (CiU) a Solsona i el Solsonès durant els seus mandats van contribuir a incrementar la manca de salut democràtica a la nostra ciutat.

Creiem que és desproporcionat l’homenatge previst, fet sense consens dins la societat solsonina ni entre els grups municipals de l’Ajuntament i en el propi equip de govern. Lamentem el desproposit que suposa dedicar-li la plaça de la Biblioteca a una persona que va mostrar tant poca sensibilitat pel patrimoni històric de la ciutat i sense que hi hagi hagut l’oportunitat de la ciutadania a pronunciar-s’hi. I ens preocupa especialment que el llibre editat en motiu de l’homenatge -recolzat econòmicament amb fons públics municipals- reculli una sola prespectiva del que va ser la vida política solsonina durant els seus mandats. Uns temps importants de la història solsonina recent que es van caracteritzar per la manera de fer política clientelar, corrupta, autoritària i monolítica i gens tolerant amb aquells i aquelles que proposaven una manera diferent de solucionar els problemes dels solsonins i solsonines.

És molta la ciutadania que recorda els aspectes negatius de la gestió feta durant els seus mandats i del tarannà que imperava. I ens sorpren de forma preocupant que aquest homenatge acrític estigui impulsat per un equip de govern liderat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que va ser víctima del domini implacable de CiU durant aquells anys.

No a la presència del bisbe de Solsona als actes populars de Festa Major

Sempre hem reivindicat que en una societat laica no correspon que el bisbe presideixi els actes populars de la Festa Major com és habitual que passi durant els ballets tradicionals dels nostres improperis. Cal separar la dimensió religiosa de la dimensió popular de la festa, que engloba molta més gent que que els catòlics.

Enguany, a més, cal tenir present els atacs en escrits i declaracions fets pel bisbe Xavier Novell  contra col·lectius com ara les dones, LGTBI, les families monoparentals, les persones divorciades o els docents d’escoles públiques. Des de la seva notorietat mediàtica falta reiteradament el respecte amb declaracions ofensives i això fa que no es mereixi el tracte de representant públics que se li ofereix presidint els actes populars de les nostres festes.

El nostre Ajuntament, a través del seu Ple, no va ser capaç de respondre ni reaccionar davant les declaracions homòfobes fetes pel bisbe el mes de maig passat. Ens preocupa que formacions polítiques com ERC o el PSC tinguin aquesta tolerància davant les postures del bisbe, encara li ofereixin un tracte d’honor als actes públics i que el nostre consistori no sigui capaç d’emprendre mesures que garanteixin la laïcitat de la política solsonina.

Des d’ApS-CUP reiterem la nostra oposició a l’assistència de l’Ajuntament als actes religiosos i a la presència del bisbe presidint els actes folklòrics de la Festa Major i recolzem i convidem a tota la població que ho vulgui a sumar-se a les accions de protesta que s’estan preparant pels dies 8 i 9 de setembre.