ApS-CUP presenta propostes i reflexions per millorar la Festa Major

— 20 Març 17

La formació entén que la principal festa de la ciutat ha de ser una celebració ​inclusiva, democràtica, popular i pensada per a tothom​.

Alternativa per Solsona-CUP ha presentat un informe (es pot consultar aquí) al consistori on es tracten diferents aspectes de la Festa Major de Solsona i s’hi recullen un seguit de propostes per tal d’acostar la festa als ciutadans. El document ha estat elaborat a partir d’un grup de treball format per membres d’ApS-CUP i altres ciutadans a títol individual.

En primer lloc, el text planteja un debat públic sobre les dates de la festa. L’informe explica que no hi ha un consens clar sobre quina és l’opció més adequada, ja sigui mantenir la festa en les dates actuals, passar-la a cap de setmana o buscar propostes intermèdies. Per aquest motiu proposa un diàleg entre entitats, ciutadania, comerciants i institucions per avaluar els pros i els contres de cada proposta i escollir la que tingui més suport.

Pel que fa a la organització, el text planteja la creació́ d’una plataforma o ​comissió́ responsable de la Festa Major​, integrada per totes les entitats i col·lectius que fan actes. Això suposaria un esquema més transversal i plural de la festa, on l’Ajuntament actuaria com a nexe i catalitzador enlloc d’assumir-ne la direcció. En aquest sentit es proposa que el pressupost destinat a la festa sigui participat entre els col·lectius organitzadors i col·laboradors

Una altra reflexió és reivindicar el caràcter popular de la festa i aposta per reforçar els actes que permeten la participació directa de la ciutadania​. Jocs, gimcanes, activitats esportives o sopars populars fan que la gent no hi acudeixi com espectador sinó que en siguin els protagonistes. D’aquesta manera també s’evitaria estimular el caire seriós i protocolari que ha pogut prendre la festa. El text també parla de la possibilitat d’augmentar la flexibilitat d’horaris dels actes nocturns, i alhora aposta per trobar maneres de reduir l’impacte en els veïns com ara la diversificació dels escenaris de la festa.

Pel que fa al jovent, l’informe presentat per ApS-CUP aposta per una o​ferta molt més atractiva que no consti únicament dels actes organitzats per Joventut Solsonina. Per això proposa que puguin ser altres entitats juvenils les que participin en configurar ​una programació jove. Des de la formació es veu imprescindible distribuir els recursos econòmics d’una manera més igualitària entre els diferents col·lectius. A més, es planteja la possibilitat d’unir alguna nit el ball i el concert per tal d’estalviar pressupost i a la vegada dotar a les nits d’un caràcter més popular. Finalment, el document adverteix que si no es veu una millora respecte les partides destinades al jovent hi ha la possibilitat de que pugui sorgir una ​Festa Major Alternativa per a cobrir aquestes necessitats​.

Per ApS-CUP és important que la festa es defineixi com a laica i, en aquest sentit l’informe proposa canviar el nom oficial a “Festa Major de Solsona” enlloc de “La Festa Major de Solsona, en honor a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu del Claustre”. D’altra banda, s’advoca per clarificar que el fet religiós s’ha de circumscriure en l’àmbit privat. Així doncs, es proposa que els representants religosos només participin als actes confessionals de la festa i que l’Ajuntament no sigui present als actes religiosos com a institució́, si bé els seus membres hi puguin assistir a títol individual. També es planteja replantejar les “baixades” que tenen com objectiu “portar” els regidors de l’Ajuntament a l’eucaristia.

Finalment, el document planteja pensar la comunicació de la festa de manera més oberta, i no dirigir-la només als solsonins. Així doncs, es proposa fer cartells que agrupin tots els actes musicals per difondre la festa. En aquest sentit, cal debatre el model de festa que es vol i a quin públic es vol arribar. D’altra banda, el text proposa limitar el pressupost dedicat a l’edició del programa i reconvertir-lo en un element de difusió de la festa a dins i fora la ciutat. Per fer això es barallen diverses solucions com incloure-hi publicitat, apostar per un format més senzill i utilitari, o editar-lo en format digital amb una versió impresa de pagament.