Per una conciliació del descans i la cultura

— 02 setembre 16

Des d’Alternativa per Solsona – CUP creiem que la polèmica creada sobre les molèsties originades per actuacions musicals i el suposat veto a artistes ha pres un to excessivament personal que no n’afavoreix la discussió. No ens pertoca a nosaltres entrar en un debat sobre qui té la raó, i menys sense conèixer-ne tots els detalls. Si que volem fer palès però, que s’han pres decisions en base a criteris subjectius i això sempre provoca tensions. El conflicte prové d’una actuació musicals on hi ha queixes dels veïns pel soroll i des de l’Ajuntament s’afirma que el volum era massa alt. Però en cap moment s’ha fet una mesura del volum de l’acte, així que se’ns fa impossible saber si el volum era realment massa alt o no.

Des d’ApS-CUP pensem que bona part de la solució del conflicte passaria per la redacció d’una normativa que regulés aquest tipus d’activitats, tal i com ens ha plantejat l’equip de govern. En aquest cas, és important fixar criteris objectius i no deixar-se guiar per impressions. Les queixes dels veïns o la impressió subjectiva de que la música està forta poden servir per posar-se en marxa, però no són suficients per dictaminar si cal suspendre o no l’esdeveniment. Necessitem dades objectives, com ara mesures del volum i del soroll ambiental, per tal de ser equitatius i justos en la presa de decisions. Som conscients que no serà fàcil definir els criteris i és evident que serà necessari l’ajuda de tècnics especialitzats, però també creiem que és la millor manera d’abordar el conflicte.

Per acabar, entenem que aquesta regulació no ha de tenir un caràcter restrictiu i no ha de ser un pretext per limitar aquests actes, sinó per promoure’ls. Per això cal que inclogui una sensibilitat especial per les activitats culturals, per més que sorgeixin d’iniciatives privades. Bona part de les actuacions musicals a Solsona s’impulsen des de l’àmbit privat, i més enllà dels interessos econòmics, és important tenir en compte l’impacte que tenen en l’oferta cultural de la ciutat. Garantint sempre el descans dels veïns, la norma ha de servir per deixar clares unes normes de joc i, a la vegada, animar a jugar.

Sabem que un marc que pugui conciliar el descans dels veïns amb la promoció de la cultura no és fàcil de definir. Per això creiem indispensable que es compti amb els actors implicats, des de veïns a entitats o establiments privats, i oferim al consistori la nostra ajuda durant la seva elaboració.