L’Ajuntament de Solsona no ha de participar de l’acte de presa de possessió del nou bisbe

— 09 Març 22

El passat divendres, 18 de febrer l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Solsona ens va notificar com a Grup Municipal d’Alternativa per Solsona – CUP que el Bisbat havia convidat formalment a tots els membres del consistori a la missa que tindrà lloc el proper 12 de febrer amb motiu de la presa de possessió del nou bisbe de Solsona, Francesc Conesa.

Així mateix, ens va fer saber, amb aquestes paraules literals, que “segons la tradició i el protocol, l’Ajuntament de Solsona assistirà en comitiva, juntament amb altres autoritats convidades i amb l’acompanyament de la imatgeria festiva a la missa d’inici del ministeri episcopal de Conesa”. També ens va assegurar que “en finalitzar l’ofici, es pujarà fina al plaça Major, on es desplegarà el ball de l’àliga, i es continuarà la pujada fins a la casa consistorial”. A més, “el mateix dia hi ha previst que el nou prelat sigui rebut per la Corporació Municipal a la Sala de Plens, on signarà el llibre d’honor”.

Davant d’aquesta situació, Alternativa per Solsona – CUP vol realitzar les següents consideracions.

En primer lloc, som conscients que el govern municipal compta amb la majoria absoluta de les regidores i regidors del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, però aquelles decisions que comprometen al conjunt de l’Ajuntament, sota el nostra parer, han de comptar amb la participació de tots els integrants del consistori i a través dels canals corresponents, com ara el degut debat a través del Ple, i no mitjançant una informació transmesa a través d’un xat de WhatsApp sense possibilitat de que la resta de grups municipals puguem intervenir a l’hora d’adoptar un acord.

A diferència de l’actual situació, l’última vegada que els gegants van ballar amb motiu d’un nou bisbe a Solsona, l’any 2010, el Ple de l’Ajuntament va celebrar una sessió el dia 25 de novembre de 2010 per autoritzar-ne la sortida. En aquesta ocasió, s’ha impossibilitat als restants membres de la corporació a tenir veu i vot sobre aquest tema.

No és objecte del debat el fet que els membres de la corporació assisteixin a actes religiosos, sempre que ho facin a títol individual i particular, però és una evidència que les nostres institucions públiques, en una democràcia, no han de formar part dels actes religiosos. És imprescindible tenir present que l’àmbit religiós, com tants altres, forma part d’una esfera privada de la qual en formen part persones i particulars. Cal que quedi evidenciada aquesta clarificació respecte la vida pública i que els poders públics no tenen cap tipus de vincle amb el fet religiós. I viceversa. I per tant, defensem que l’Ajuntament no participi en els actes de presa de possessió del nou bisbe.

En relació a la imatgeria festiva solsonina, som coneixedors que el seu funcionament es regeix per un reglament a tres bandes entre l’Ajuntament, l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. I que a l’hora de prendre decisions no previstes per aquest, és necessària la unanimitat dels tres ens. Conseqüentment, si la imatgeria surt el pròxim dia 12 de març és perquè hi ha una majoria de l’Ajuntament que està d’acord en participar-hi. També sembla que l’àliga ballarà en honor al bisbe. Segons ens consta, aquest reglament preveu que l’àliga pugui ballar amb motiu de la visita d’alguna autoritat a la ciutat (sense especificar de quin tipus d’autoritat es tracta). Per exemple, el passat 28 d’octubre el president de la Generalitat de Catalunya va visitar Solsona i, en canvi, no va tenir lloc el ball de l’àliga. No entenem quin és el motiu discrecional que porta a decidir en quins casos i en quins no la imatgeria festiva ha de sortir quan una autoritat visita el municipi.

Som partidaris que les tradicions han de poder acceptar modificacions. En ple segle XXI és obvi que la participació tant de l’Ajuntament com de la imatgeria festiva en un esdeveniment d’aquest tipus ha de canviar. A més, com a part integrant de l’Ajuntament, no podem oblidar la rigidesa de no afavorir l’any 2020, en plena situació de pandèmia, un canvi d’ubicació per fer els ballets de la Festa Major, passant-los de la plaça Major a la plaça del Camp. En canvi, en aquesta ocasió, l’Ajuntament es veu forçat a fer una concessió i acceptar la sortida de la imatgeria per la visita d’un nou bisbe quan avui en dia es fa molt difícil justificar la sortida dels gegants per aquest motiu.