La CUP debatrà sobre el cooperativisme com a via per a gestionar els serveis públics

— 06 Febrer 19

Daniel Pujol, de la Cooperativa Minera Olesana, explicarà un cas d’èxit de gestió de l’aigua i exposarà les opcions per a crear una cooperativa gestionada per les ciutadanes i ciutadans

L’acte tindrà lloc divendres dia 8, a dos quarts de vuit del vespre al Casal de Cultura, i també hi intervindrà David Guàrdia, membre de la cooperativa Sostre Cívic, com a moderador i dinamitzador

La segona assemblea oberta que proposa la CUP se centrarà en l’economia i les sobiranies, i tindrà lloc divendres vinent, dia 8, a dos quarts de vuit del vespre al Casal de Cultura. L’assemblea s’obrirà amb una xerrada a càrrec de Daniel Pujol, de la Cooperativa Minera Olesana, i plantejarà un debat obert sobre economia i sobiranies, amb David Guàrdia, de la cooperativa Sostre Cívic, com a moderador i dinamitzador. Daniel Pujol explicarà un cas d’èxit de gestió de l’aigua: la Minera, com és coneguda a Olesa, que va celebrar cent cinquanta anys d’història l’any passat i que es va convertir en cooperativa el 1992, i exposarà possibles camins per a cooperativitzar un servei públic com és la gestió de l’aigua.

Un dels eixos ideològics de la CUP consisteix a recuperar sobiranies, és a dir, que les persones gestionin de manera directa les decisions sobre totes les qüestions que les afecten. Recuperar sobiranies permet que la ciutadania s’empoderi per canviar el model econòmic vigent, que fa que els rics cada dia ho siguin més en detriment de la resta de la societat, cada vegada més empobrida, endeutada i precaritzada. I aquest canvi de model cal fer-lo des de baix, des del municipalisme i l’economia social i solidària.

Les sobiranies abracen tots els àmbits de la vida ciutadana, des de l’economia, fins a l’alimentació, passant per l’energia i l’habitatge. I una de les vies de recuperar sobiranies és el cooperativisme. Amb l’assemblea oberta de divendres la CUP vol posar damunt de la taula el fet que per a garantir una bona gestió dels béns públics i assegurar que s’ofereix un bon servei a la població, així com unes condicions de treball adequades, cal que les ciutadanes i ciutadans gestionin els béns i serveis públics.

El primer pas, és que tots els béns i serveis bàsics estiguin en mans de les entitats públiques. A partir d’aquí una gestió municipal és el primer pas, però no pas l’únic, ja que la veritable sobirania econòmica ha seguir els preceptes de l’economia social i solidària. I aquí és on s’obre la porta del cooperativisme, que permet, en definitiva, que les ciutadanes i ciutadans gestionin els béns i serveis públics de manera directa.

La CUP continua treballant en l’elaboració del programa que presentarà a les eleccions municipals del maig vinent i ho fa a partir de diverses assemblees obertes que tenen com a objectiu reflexionar sobre diversos temes i transformar les conclusions a què s’arribi en propostes concretes. Després de l’assemblea sobre urbanisme, mobilitat i habitatge (19 de gener) i de la d’economia i sobiranies, les properes assemblees obertes seran sobre cultura i educació, sobre sostenibilitat i salut, i sobre persones i entitats.