El Reglament de participació no satisfà la CUP

— 24 Novembre 17

ApS-CUP explica que el text aprovat no permet que la ciutadania prengui decisions d’una manera real.

ApS-CUP ha votat en contra de la proposta de Reglament de participació que ha presentat l’Ajuntament de Solsona. La formació considera evident que hi ha una diferència de base a l’hora d’entendre la participació, com explica el regidor Òscar Garcia: «Mentre que nosaltres reclamem que la ciutadania participi directament en la presa de decisions polítiques, el consistori no vol cedir el seu poder al poble». En aquesta línia, la CUP destaca, per exemple, que en el Reglament que ha aprovat el consistori el resultat de les consultes no té caràcter vinculant. A part, considera que el text és poc concret a l’hora d’explicar com es retran comptes, com es duran a terme els pressupostos participatius o com funcionaran les trobades amb la ciutadania.

Alternativa per Solsona critica que s’hagi trigat gairebé dos anys a redactar un text, el 80 % dels punts del qual són iguals als d’altres reglaments com el de Premià de Mar (2013), Santa Coloma de Gramenet (2015) o Gironella (2015). La formació critica que el consistori no tan sols ha copiat el text, sinó que, a més, n’ha eliminat les parts que aportaven més detall sobre el funcionament del procés participatiu i les que atorgaven més capacitat de decisió a la ciutadania. La CUP ha reintroduït de manera parcial uns quants d’aquests punts en el Reglament mitjançant propostes que el consistori ha acceptat. De fet, el primer esborrany del Reglament no incloïa la participació de la ciutadania en els plens, un aspecte que, de fet, l’Ajuntament ja havia aprovat i que ja estava en funcionament a Solsona arran d’una moció de ApS-CUP.

Finalment, la CUP critica que el text no es complementi amb un pla calendaritzat i pressupostat per a implementar el Reglament. En aquesta línia, la formació demana al consistori que es prengui seriosament un projecte com aquest, que posa a l’altura d’altres projectes cabdals per a la ciutat, com ara el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM).