EL consum d’energia elèctrica de l’ajuntament de Solsona

— 04 Juny 22

Fa uns dies publicàvem un article en el que ens preguntàvem i intentàvem donar respostes a perquè no es produeix electricitat a la Llosa del Cavall, posant de manifest els despropòsits administratius que han provocat que durant més de 24 anys no hagi estat possible generar electricitat des d’aquesta instal·lació, malgrat estar preparada per acollir una central hidroelèctrica. (podeu trobar l’article aquí)

Aprofitant aquest marc considerem interessant informar del darrer acord que, amb els vots favorables dels regidors i regidores d’ERC i Junts, es va tirar endavant el darrer Ple municipal celebrat la setmana passada, en virtut del qual s’acorda l’adhesió a un acord marc de l’ACM pel subministrament d’energia elèctrica adjudicat a FECSA-ENDESA.

Pel grup municipal d’Alternativa per Solsona-CUP aquesta circumstància aïllada ja és motiu de critica política, doncs es tracta d’una empresa de l’IBEX-35 que controla l’oligopoli energètic i que ha jugat amb el preu de la llum obtenint beneficis milionaris a costa d’especular amb drets essencials i provocant l’empobriment de la població, però que augmenta quan constatem que la previsió de despesa anual que l’Ajuntament preveu tenir pel subministrament d’energia elèctrica supera els 876.000 €. És a dir, l’equip de govern actual preveu pagar a FECSA-ENDESA més de 876.000 € en un any, una previsió que al nostre entendre és totalment vergonyant i escandalosa.

I és que, al marge del preu al que es pagarà la llum, ja de per si greu, més greu és la previsió de consum energètic per l’anualitat de juliol de 2022 a juny de 2023 que preveu el consistori, la qual sobrepassa els 3.500.000 de kwh.

La crítica en aquest punt, al nostre entendre, no admet pal·liatiu possible, ja que en l’actual context d’emergència climàtica i social, no és admissible que el nostre municipi prevegi un consum d’energia que li ha de subministrar una empresa com FECSA-ENDESA de més de 3,5 milions de kwh.

Fa temps que s’està parlant del procés de col·lapse al qual ens estem dirigint… I l’actual situació el que ha fet no és més que afavorir-lo, en lloc de mitigar-lo o de retardar-lo, el que alguns anomenen procol·lapse.

L’actual equip de govern, malgrat totes les veus que avisaven d’aquesta situació no ha fet res per preparar-se i per preparar-nos per dotar els equipaments municipals de fonts energètiques alternatives, que ens permetin desconnectar de la xarxa dominada per empreses com FECSA-ENDESA que l’únic que busquen és el seu propi enriquiment.

Que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions.