Discurs d’investidura a al Consell Comarcal

— 20 juliol 15

Discurs pronunciat per ApS-CUP el 20 de juliol de 2015, en motiu de la constitució del Consell Comarcal.

 

Volem agrair la presencia de la gent de la comarca que ha vingut avui, saludar a la resta de consellers comarcals i felicitar a la nova presidenta del Consell Comarcal del Solsonès.

Som aquí com a resultat d’un mecanisme electoral pervers que permet que persones designades a dit pels partits polítics de torn ocupin una cadira en aquesta institució. Som aquí com a resultat d’un sistema electoral caduc que permet la representació indirecta i no deixa que la ciutadania ens pugui escollir en base a un projecte polític.

Des dels inicis nosaltres hem cregut en la necessitat que hi hagi un canvi polític a la comarca, que trenqui l’hegemonia de CIU i la seva gestió opaca i el seu clientelisme. Aquest canvi no passa per les sigles d’un partit o altre sinó per el compromís de canviar el funcionament del Consell Comarcal, basant-se en la transparència i la honestedat. El Consell ha d’evolucionar cap a esdevenir una mancomunitat de serveis efectiva i igualitària per tots els municipis de la comarca.

A l’hora de negociar per aconseguir aquest canvi nosaltres ho hem fet sempre basant-nos en el nostre programa polític i ètic, i no en l’intercanvi de cadires ni de càrrecs. Aquesta és i serà la nostra manera de funcionar, i no acceptarem condicionaments ni xantatges.

Durant aquestes últimes setmanes hem assistit i ens hem vist involucrats en un espectacle patètic. Primer de tot volem assumir la nostra part de responsabilitat en tot el que ha passat. Hem confiat en un acord d’investidura que se’ns venia segur, sense haver parlat amb tots els actors polítics, i no hem sabut retirar-nos a temps de l’espectacle mediàtic que s’ha muntat. Les presses amb les quals s’ha gestionat i s’ha volgut escenificar aquesta voluntat de canvi han estat contraproduents.

Sentim molt que els votants dels Independents de Guixers i Olius no tinguin la representació que haurien de tenir ara mateix aquí. Aquest consell no representa la voluntat sorgida de les urnes del passat més de maig, en que una majoria va expressar amb el seu vot el seu desig de canvi.

Des d’un inici hem deixat clara la nostra voluntat de capgirar políticament el Consell, i el nostre compromís per aconseguir-ho. Per això, partint dels resultats de les passades eleccions, l’única possibilitat de tombar la majoria de CIU és donant suport a la investidura de la candidata d’ERC.

Nosaltres apostem de forma irrenunciable per:

  • La racionalització i la transparència de les remuneracions dels polítics.
  • La limitació de mandats dels càrrecs electes per garantir la regeneració democràtica.
  • La gestió del personal en base a criteris d’idoneïtat, publicitat i competència.
  • El compromís per combatre i depurar responsabilitats en les possibles males pràctiques polítiques.
  • El blindatge del domini i la gestió pública dels serveis bàsics d’abast comarcal.
  • La promoció de polítiques d’emergència social que garanteixin l’accés de totes les persones a l’habitatge i als serveis i subministraments bàsics, i que combatin la desigualtat social inherent al sistema capitalista.
  • Fomentar la suma d’esforços dels municipis de la comarca per generar activitat econòmica i que no hi hagi una discriminació arbitraria de les inversions.

Com ja hem dit, nosaltres hem votat a favor de la candidata proposada per ERC, perquè és l’única opció de canvi al Consell. Tot i aquest vot a favor, no entrarem al govern comarcal ni signarem cap pacte d’estabilitat que ens lligui de mans. Dedicarem els nostres esforços en consolidar la nostra base popular i la nostra organització i treballarem constructivament des de l’oposició, proposant i recolzant les iniciatives que estiguin en la línia del nostre programa polític i ètic.

El Consell ha de funcionar al servei de la població i no dels partits polítics ni dels interessos personals. Treballarem per humanitzar la institució i apropar-la al carrer, i per exigir transparència i responsabilitat en la gestió. Hem vingut a fer crítica i a combatre les pràctiques clientelars que estan instaurades a la institució degut a anys de domini d’un mateix partit.

Aquesta situació no és exclusiva de la nostra comarca, i el procés independentista que tenim obert i al que estem compromesos ha de servir també per acabar amb aquestes males praxis, amb l’objectiu de construir uns Països Catalans lliures i socialment justos.

VISCA LA TERRA