Aturem el suport del Consell Comarcal del Solsonès als Jocs Olímpics d’hivern Barcelona-Pirineus 2030

— 14 Gener 22

Segons hem sabut a la darrera reunió informativa de 13 de gener, el Govern del Consell Comarcal ha aprovat enviar un representant a la taula de representació territorial d’impuls al projecte de candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern Barcelona-Pirineus 2030, decisió que ha de ser ratificada al Ple Comarcal del proper dijous 21 de gener.

Aquesta decisió comporta el suport implícit a una candidatura sense cap ni peus, no basada en les necessitats reals del territori. Ja fa temps que la gent del Pirineu s’està organitzant en la plataforma StopJJOO per aturar la candidatura a un projecte desarrelat i deslligat de la realitat climàtica a la que ens enfrontem.

Apostar per uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu en un context d’emergència climàtica com l’actual és una greu irresponsabilitat dels nostres governants. El tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya avisa que la temperatura pujarà entre 0,7ºC i 2,1ºC i que la precipitació caurà un 6,8% entre els anys 2031 i 2050. Les estacions d’esquí pirinenques, que ja depenen en bona mesura de la producció artificial de neu, no seran viables a mitjà termini.

A més a més aquest projecte de Jocs Olímpics vol perpetuar un model de desenvolupament caduc pel Territori. L’Alt Pirineu i l’Aran és la vegueria amb major dependència del turisme, que en algunes comarques quadrupliquen la mitjana de Catalunya. Alhora, presenta les xifres més baixes de renda per càpita. És un sector amb una elevada precarietat laboral, temporalitat i salaris baixos. El cost de la vida s’encareix, un fet que agreuja l’èxode rural i l’envelliment de la població.

Són ja moltes associacions, entitats públiques i personatges de rellevància que han mostrat el seu posicionament en contra de la proposta (Kilian Jornet, el president Quim Torra, Lluís Llach, ramaderes.cat,… entre molts altres). El Consell Comarcal de l’Alt Urgell, ens molt proper i d’igual nivell que el Consell Comarcal del Solsonès i amb un caràcter encara més pirinenc, s’ha posicionat en contra de la candidatura. Però veiem que, tot i això, el Govern del Consell Comarcal no està mostrant la capacitat de lideratge esperada per part de la ciutadania en un tema que ens afecta a tots els veïns i veïnes de la comarca.

És per això que convidem a que el govern es repensi la proposta de suport a la candidatura i que els representants polítics de la resta de partits pensin en el bé del territori i votin en contra de la proposta del govern. En aquest sentit, animem també a tots els representants polítics i a la ciutadania a informar-se en profunditat sobre les implicacions d’aquesta candidatura.

Com a CUP-Solsonès continuem donant suport a la plataforma STOPJJOO. Considerem que cal retirar la Candidatura dels JJOO d’Hivern 2030 i canalitzar les inversions per cobrir les necessitats que té la muntanya per transitar cap a un canvi de model socioeconòmic basat en la vida dels pirinencs i pirinenques i en la defensa del territori.