ApS-CUP vota en contra dels pressupostos del Consell Comarcal perquè no inclouen una partida per a la recollida porta a porta

— 24 Novembre 20

Alternativa per Solsona considera que la gestió dels residus al Solsonès està en una situació límit i que, per tant, requereix una aposta valenta i decidida que no arriba des de l’ens comarcal

L’organització entén que hi ha poc marge de maniobra, però considera que sí que es podria avançar en aquesta qüestió, cabdal per a un futur sostenible del territori

 

Alternativa per Solsona – CUP explica que votarà en contra dels pressupostos del Consell Comarcal del Solsonès (CCS), del Centre Sanitari del Solsonès i del Patronat de Turisme per diversos motius, el més important dels quals és que no inclouen una partida per a implantar el servei de porta a porta, una iniciativa que l’organització política defensa des de fa temps.

Després d’analitzar de manera detallada els pressupostos dels tres organismes, ApS-CUP entén que hi ha poc marge de maniobra, ja que els consells comarcals no tenen la capacitat ni les eines suficients per a iniciar polítiques noves a la comarca, «cosa que ens agradaria a totes i a tots, però sovint això és literalment impossible», afirma Òscar García, representant de la CUP al Consell Comarcal. I hi afegeix: «Però això no vol dir que no s’hagi de treballar a fons, amb valentia i d’una manera decidida en les competències que sí que té el Consell Comarcal, com ara la recollida porta a porta, una competència en què l’equip de govern té “llibertat de càtedra” i la pot desenvolupar de la manera que consideri oportuna». I justament aquest punt no s’inclou en els pressupostos del CCS i, per tant, és un dels «peròs» principals amb què topa Alternativa per Solsona – CUP a l’hora de valorar els números.

La presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, ha assegurat a l’organització política que s’està treballant en el tema, però la CUP volia que s’anés més enllà de les paraules i que, atesa la situació límit que viu la gestió dels residus a la comarca, els pressupostos del CCS incloguessin una partida específica per a la implantació de la recollida de residus porta a porta.

Sigui com sigui, aquest no és l’únic motiu pel qual ApS-CUP votarà en contra dels pressupostos. Un altre problema són els 166.000 euros que es gasten en obres i en maquinària a l’abocador comarcal just dos anys després que el CCS en recuperés la gestió directa del mateix. L’organització política pensa que hi ha una possible deixadesa del manteniment per part de l’antiga concessionària i també una deixadesa en el seguiment del contracte per part del CCS, però resta a l’espera de poder consultar el plec de bases de la concessió per tal de poder demanar responsabilitats.

D’altra banda, fa un any que Alternativa per Solsona – CUP va sol·licitar les taules salarials dels tres organismes per fer-ne una anàlisi, els resultats de la qual comencen a sortir a la llum ara. Un dels problemes que s’han detectat és que hi ha nòmines del personal que inclouen conceptes que queden fora de conveni. Encara cal analitzar més a fons la documentació i sol·licitar-ne de nova per a arribar a una conclusió clara, però, d’entrada, ApS-CUP assenyala que aquests conceptes s’estan aplicant de manera poc objectiva.

Per tot això, doncs, Alternativa per Solsona – CUP votarà en contra els pressupostos del Consell Comarcal del Solsonès, del Centre Sanitari del Solsonès i del Patronat de Turisme.