28 març 17

ApS-CUP demana fer una auditoria a la Mancomunitat d’Aigües

Alternativa per Solsona portarà al ple d’aquest divendres una moció en la que demana realitzar una auditoria tècnica, legal i econòmica de la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès (MAAS) i de l’empresa Aigües del Cardener SA.

Després de diverses reunions i contactes, el grup municipal considera que “existeixen indicis més que raonables que fan pensar en l’existència d’irregularitats que, en alguns casos, podrien ser constitutius d’il·licits penals, i en tots els casos són moralment reprovables”. En aquest sentit, ApS-CUP manifesta la seva voluntat d’exercir l’acusació popular contra aquelles persones, entitats i responsables polítics respecte a les quals hi hagi indicis suficients i raonables de criminalitat. La formació, que ja està treballant amb un advocat, excusa el seu silenci en aquest tema per la necessitat de treballar amb informació i fets concrets abans de fer cap comunicat.

D’altra banda, la CUP critica que no se li hagi facilitat encara tota la documentació necessària i que això els dificulta avançar amb l’acusació popular. La formació al·lega que, tot i haver-les demanat en una instància, no podran disposar de les actes la Mancomunitat fins que estiguin penjades al portal de transparència. Tampoc se’ls ha facilitat els informes del secretari de la Mancomunitat, de l’Associació Catalana de Municipis i d’un bufet d’advocats extern respecte la contractació de l’empresa DITEC, i la relació de les factures entre la Mancomunitat i DITEC. En aquest cas, la Mancomunitat al·lega que representants de l’ens ja es van reunir amb la CUP, mentre que la formació recrimina que una reunió informativa no pot suplir l’entrega d’aquesta documentació.

Per últim, ApS-CUP expressa la voluntat d’exercir tota la influència possible en les institucions per demanar les responsabilitats polítiques necessàries. En aquest sentit, la formació considera indispensable “una aposta clara per la gestió pública de l’abastament d’aigua de la comarca, que garanteixi la qualitat i l’eficiència d’aquest servei bàsic, desvinculat d’interessos privats i partidistes”.

Cronologia de fets en el cas MAAS

El 14 de gener es fan públiques les conclusions de tres informes que alerten d’un possible cas de prevaricació a la MAAS per la relació que hi ha i hi ha hagut entre l’actual director tècnic de l’ens supramunicipal, Alexandre Freixes, i l’empresa que històricament ha realitzat l’assistència tècnica i les lectures dels comptadors, Ditec SL.

El 23 de gener dos representants d’ApS-CUP es reuneixen amb David Rodríguez, alcalde de Solsona, i Rosó Barrera i Call, regidora i representant de l’Ajuntament de Solsona a la MAAS, per conèixer els detalls del cas.

El 27 de gener, en el ple de l’Ajuntament, ApS-CUP fa un prec a Rosó Barrera perquè faciliti la informació que disposés respecte de la polèmica que havia sorgit en relació a la MAAS, i especialment en relació a la informació que apuntava a presumptes casos de prevaricació. La resposta literal és que “no tota la informació que ha sortit a la premsa comarcal era certa” i s’informa que el següent dilluns està programat un ple extraordinari a la MAAS per plantejar una moció de censura al president, al que el seguiria un comunicat oficial explicant la situació.

El 2 de febrer ApS-CUP entra una primera instància sol·licitant a l’Ajuntament una còpia dels informes del secretari de la Mancomunitat, de l’Associació Catalana de Municipis i d’un bufet d’advocats extern respecte la contractació de l’empresa DITEC per part de la mancomunitat d’aigües del Solsonès i la relació de les factures entre la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès i l’empresa DITEC incloent-hi, com a mínim, la data d’emissió, la quantitat i el concepte de la factura.

El 12 de febrer membres de la CUP de Biosca i Solsona, representants de la CUP Ponent-Pirineus i un advocat penalista, es reuneixe a Biosca i acorden presentar una denúncia a fiscalia per posar-los en coneixement de totes les irregularitats detectades en la gestió de la MAAS.

El 14 de febrer ApS-CUP entra una segona instància sol·licitant a l’ajuntament de Solsona una còpia de les actes dels últims 10 anys de la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès.

El 16 de febrer el ple de la MAAS aprova una moció de censura al president de l’entitat, Joan Solà i es destitueix el seu secretari, Candi Pujol.

El 21 de febrer un representant d’ApS-CUP assisteix a una reunió amb el gerent de DITEC, Carles Freixes, a petició d’aquest i per explicar el punt de vista de l’empresa sobre la qüestió.

Durant el mes de febrer l’exsecretari de la MAAS presenta una denúncia als jutjats de Solsona i a l’Oficina Antifrau contra responsables polítics i tècnics de l’ens per un presumpte delicte de prevaricació, coacció, intimidació, falsedat documental i tràfic d’influències en relació amb el qüestionat concurs per la licitació del control i gestió de les plantes potabilitzadores.

El 7 de març dos representants d’ApS-CUP assisteixen a una reunió amb el president de la Maas, Francisco Rovira, els vicepresidents, Daniel Rovira i Jordi Tugas, el secretari interventor, Oscar Campos, i l’administrativa, Anna Caballol, on s’explica exactament la informació que poc després apareix en premsa

El 19 de març l’advocat contractat per la CUP comunica que no es pot presentar la denuncia a fiscalia ja que ja existeix una denuncia prèvia sobre el cas al jutjat de Solsona, que inhabilita la via de fiscalia.

El 9 de març, al ple del Consell Comarcal del Solsonès, ApS-CUP demana al govern que es garanteixi la neutralitat i imparcialitat del secretari de l’ens, Candi Pujol.

El 20 de març, ApS-CUP presenta una moció sol·licitant a l’Ajuntament de Solsona, com a membre de la MAAS, que insti a realitzar una auditoria tècnica, legal i econòmica de la MAAS i de l’empresa Aigües del Cardener SA. La moció es portarà a votació al ple del pròxim divendres 31 de març.

El 27 de març ApS-CUP rep resposta a les dues instàncies presentades (el 2 i el 14 de febrer) on es comunica que no es pot disposar de les actes la mancomunitat fins que aquestes estiguin penjades al portal de la transparència, i que després de la reunió mantinguda en data 7 de març es dona a la formació per informada i no se li facilita la còpia dels informes sol·licitats ni de la relació de factures entre DITEC i la MAAS.