10 RAONS PER VOTAR LA CUP A LLEIDA

— 09 Febrer 21

1. Perquè cal encetar un nou cicle. La CUP, amb més o menys diputats, ha estat sempre al costat de la gent mobilitzada i sempre ha batallat per treure el control del procés independentista dels despatxos i dur-lo al carrer. Ara, entre el gir autonomista d’ERC, que intenta apagar les mobilitzacions, i el discurs de JxCat, que promet i a la vegada reprimeix, cal una anàlisi seriosa del panorama polític i preparar des d’ara un nou embat contra l’Estat espanyol. No es pot badar més.

2. Contra la repressió. Des de l’1-O i totes les mobilitzacions que han vingut després, centenars de persones han estat víctimes de la repressió. Un element constant en aquestes denúncies ha estat que la Generalitat de JxCat i ERC es presentava com a acusació particular contra independentistes que es mobilitzaven, entre altres coses, per l’alliberament dels presos polítics. Cal que des de la Generalitat es deixi d’emparar la repressió i els abusos policials.

3. Pel compromís social. Estem a l’inici d’una nova crisi econòmica i social brutal, que colpejarà la classe treballadora durament i serà aprofitada per a fer una nova retallada de drets socials. Les propostes de la CUP, com ara la renda bàsica o l’augment fiscal a les rendes altes, són precisament per protegir les capes baixes de la societat de la recessió que ve i evitar que les classes altes segueixin beneficiant-se i aprofitant-se de la situació. Són unes propostes de mínims, cert; si la CUP pogués, aniria molt més enllà, però estan pensades per a ser aplicades ara i aquí per a llançar un flotador als sectors socials que estan amb l’aigua al coll.

4. Per uns serveis públics i de qualitat. Precisament, per a garantir els drets i serveis bàsics a tota la població, especialment a la part que està en una situació de vulnerabilitat, cal que els serveis bàsics, com ara la sanitat, siguin cent per cent públics. Cal que fins a l’últim euro dels contribuents es destini a millorar i reforçar l’atenció a les persones, en lloc d’anar a les arques d’empreses que s’emporten un tros del pastís de les concertacions públiques.

5. Per una gestió seriosa de la pandèmia. Des que va esclatar la pandèmia, hem vist que la gestió ha estat marcada per les picabaralles polítiques, ja sigui per l’afany centralista de l’Estat, ja sigui per l’eterna rivalitat entre JxCat i ERC per rendibilitzar-ne la gestió i penjar-se llufes els uns als altres. Mentre això passava, no s’ha pres el control de les places de la sanitat privada i s’ha carregat el cost dels tancaments necessaris per a controlar la pandèmia a les classes populars, cosa que ha arruïnat moltes economies domèstiques. Els mecanismes de rescat social, com ara la renda bàsica, i una gestió de la pandèmia que no busqui protegir els interessos econòmics de les grans empreses, sinó basada a protegir la població i l’economia de les classes populars, són l’única manera d’evitar que aquesta crisi la tornin a pagar els de baix.

6. Per defensar la llengua i la cultura catalanes. Vivim en una ofensiva descarada de l’espanyolisme per fer retrocedir la llengua catalana. S’ha volgut, premeditadament, trencar consensos socials, com ara el de la immersió lingüística, i s’ha aconseguit en el moment en què sectors polítics com el PSC o els Comuns copien discursos que podrien ser de Ciutadans. Cal posar tots els mitjans i recursos necessaris per a garantir el futur de la llengua arreu dels Països Catalans.

7. Perquè quan la CUP té força, passen coses. Quan la CUP ha pogut condicionar la política ha obligat els altres partits a moure fitxa i, curiosament, a complir la seva paraula. Cal que torni a ser una palanca per a transformar la situació política.

8. Per antifeixisme. Els partits amb menys representació es disputen els diputats i uns quants vots poden fer decantar la balança. A Lleida la CUP es disputa els diputats amb VOX. Una alta participació i un bon resultat de la CUP, fent entrar en Pau i la Nogay, és la manera d’assegurar de barrar el pas a l’extrema dreta a Lleida. No passaran.

9. Per una majoria independentista. De la mateixa manera que se’l disputa amb VOX, en aquesta part baixa de la taula també hi competeixen el PP, Ciutadans i En Comú Podem. Per tal d’assegurar que l’independentisme tingui majoria al Parlament i evitar la consumació de l’operació d’Estat per fer president Salvador Illa amb els vots de tot l’unionisme, des dels Comuns a VOX, és necessari que aquests diputats que ballen a Lleida siguin per a la CUP.

10. Perquè no ens rendirem. La CUP és hereva de més de cinquanta anys d’història de l’independentisme combatiu. Quan l’independentisme era una opció molt minoritària, l’Esquerra Independentista estava sola aguantant aquesta bandera, patint repressió en forma de tortures, empresonaments i exilis mentre la societat mirava cap a una altra banda. Alguns, fins i tot, hi van deixar la vida. Ara, per sort, som molts més i cal deixar-los clar que si no ens vam rendir llavors, no ho farem ara.